Talpmasszázs / Reflexzónás talpmasszázs

Reflexzóna terápia

 

„A talpzónák hordozzák a hozzájuk tartozó szervről a teljes információt” (Gábor Dénes)

 

 

Kényelmes fél-ülő vagy fekvő helyzetben, ellazult állapotban folyik a kezelés. Ez az ókortól alkalmazott „egyszerű” módszer megelőzésként és orvosi kezelés kiegészítéseként is hatékony.

Szükség esetén beszélgetéssel megpróbáljuk feltárni az elváltozások mélyebb, lelki okait, ami nagyban segít az egyensúly helyreállításában.

Amikor nem kezelünk:

  • mélyvénás trombózis, – akut visszérgyulladás, – orbánc, – lábszárfekély,  üszkösödés,
  • gombás fertőzés, –  ekcéma,-  lábon levő nyílt seb,  – égés, – törés
  • valamint fertőző és nemi betegség esetén.
  • Sugár- és kemoterápia alatt.
  • Terhesség első 3 hónapjában, epilepszia esetén és dialízist követő napon.

Milyen hatásai vannak a kezelésnek?

„Kisimítja” az idegrendszert, csillapítja a fájdalmat, serkenti a vérkeringést, és ezzel  nő a szervek oxigénellátása. Segíti a méregtelenítésben a nyirokszerveket és erősíti az immunrendszert. Méregtelenít.

Mi történhet még?

A szervezet reagál a kezelésre, aminek „örülünk”, bár ez nem mindig  kellemes. Gyakori vizeletürítéssel szabadul meg a szervezet a „megdolgozott” mérgektől. Kiújulhatnak korábbi betegségek, orrváladék, láz, bokadagadás, hidegrázás, fáradtságérzet, pattanások, hangulatváltozások jelentkezhetnek – ez nem jelenti azt, hogy mindenki minden tünetet produkál – csak azt, hogy a szervezet feléledt és dolgozik. És ez a célunk végtére is.

A kezelést -igény szerint- energiaátadással fejezzük be. A kellemes relaxált állapotban befogadott energia sokáig kíséri a pácienst, nem is megy hanem repül, annyira könnyűnek érzi magát.

Otthoni teendőket is megbeszélünk, olyan segítő módszereket, amelyekkel ezt a kellemes állapotot minél hosszabb ideig fenntarthatjuk.

Méregtelenítő, Immunerősítő, Relaxáló, Frissítő, Egészségmegőrző talpmasszázs mellett Állapotfelmérésre és célzott terápiára is van lehetőség.

 

 

 

 

Az alábbi cikkben a Reflexzóna terápiáról beszélek:

 

 

A legtöbb egészségügyi problémára megoldás lehet a reflexológia

Több ezer éves módszerről van szó, származik talpkezelést ábrázoló falfestmény már az ókori Egyiptomból. Leegyszerűsítve a reflexológia a talp egy meghatározott pontjának stimulálása, mellyel hatást gyakorolunk a ponthoz tartozó szervre. A pontok úgynevezett reflexzónatérkép alapján találhatóak meg – kezdte Csendi-Kiszela Enikő reflexológus a témával kapcsolatban.

Test, lélek, szellem

– Mélyebbre ásva nem kerülhető meg az a szemléletmód, amivel egy reflexológus-természetgyógyász szakembernek rendelkeznie kell. Az a holisztikus nézőpont, amivel az embert a test, lélek és szellem viszonylatában vizsgálja. Amennyiben ez a hármas egyensúlyban van, az az egészséges állapot. A környezetünk, a család, a munkahely, a felénk áramló információk, a gondolkodásmódunk, az érzelmeink mind-mind pozitív vagy éppen negatív hatással vannak arra, hogyan érezzük magunkat. Hat ránk a külvilág, mi is visszahatunk, ki-ki a legjobb tudása szerint. Ezek a történések a sejtjeink szintjén is éreztetik hatásukat és ha kibillenünk az egyensúlyi állapotunkból, valamint túl sok már, vagy túl kevés, akkor az a szervi működésünkben problémát okozhat. Először csak kisebb eltérés, majd egyre nagyobb probléma jelentkezik, megjelenhet a betegség. Tehát, amikor egy reflexológust felkeresünk, érdeklődni fog, kíváncsi lesz az életünkre, az életmódunkra, a körülményeinkre és persze a talpunkra- folytatta.

 – Vannak szervek, amelyek hologramként tartalmazzák az egész szervezetre vonatkozó összes információt. Az egyik ilyen ,,hologram” a talpunk, tehát értő kezekben az összes testi jellemzőnket megmutatja. Vezérlőpultként jelzi, ha valahol probléma adódik a működésünkben, és mi vissza is tudunk jelezni, küldjük a segítő információt a sejteknek, a szerveknek, hogy ideje az öngyógyító folyamatokat beindítani. Tehát az információ oda-vissza áramlik a szerv és a hozzá tartozó talpi pont között. A talppont lerakódásokkal, elváltozásokkal jelzi az adott szerv állapotát, ami a kezelés során érzékeny, fájdalmas lehet. A pontok rendszeres kezelésével a lerakódások csökkennek, és ezzel párhuzamosan a szerv állapota javul, működése optimalizálódik. Szinte minden problémára alkalmazható, rövidebb a lista, hogy mikor nem. Kontraindikált például az életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő esetekben vagy amikor a talp-láb valamilyen elváltozása, sebe miatt nem valósítható meg a kezelés, valamint sugár-és kemoterápia alatt. Illetve van pár olyan állapot, ami csak bizonyos feltételek és körülmények figyelembevételével, mérlegelésével kezelhető. A kezelés előtt erről tájékozódik a szakember, és ez alapján dönt, annak elvégzéséről. Bármilyen korban alkalmazható, a kezelést mindig az életkori sajátosságokhoz igazítjuk – fogalmazott a szakember.

,,Jól fáj”

– A kezelés egy állapotfelméréssel kezdődik, itt az alapos kikérdezés, a kórelőzmények és az orvosi dokumentáció megismerése után a talp zónái is terítékre kerülnek. Ezen információk birtokában meghatározható a terápia folyamata. A rendszeres kezelések tapasztalatai, a javasolt életmódbeli tanácsok és egyéb módszerek mind-mind dokumentálásra kerülnek. A talpon keresztüli kezelés nem csak kiegészítheti az orvosi terápiákat, de megelőző céllal is sokan veszik igénybe. Naponta tapasztaljuk, hogy a talp már a probléma megjelenése előtt jelzi, ha kibillenünk az egyensúlyi állapotunkból. Minden eset, probléma más és más. Nincs két egyforma kezelés és két egyforma javulás sem. Mindig figyelembe kell venni, hogy mi a kiinduló állapot, mióta áll fenn a probléma, és mi az amit a kezelt személy hajlandó hozzátenni a saját gyógyulásához. Tehát nagyon fontos, hogy megértsük a betegség kialakulásáért és a gyógyulásért is felelősek vagyunk. A kezelések történhetnek hetente többször, heti, havi rendszerességgel, ez minden körülmény figyelembevételével egyedileg határozható meg. Kényelmes, ülő helyzetben történik az eljárás. A probléma által indokolt, kezelendő talpi pontokat speciális masszázs fogáskkal a szükséges sorrendben, ideig és erősséggel kezeljük, közben figyeljük a visszajelzéseket. Az első alkalom ,,megilletődöttsége” után a következők már egy jól bevált koreográfia szerint, ismerősen valósulnak meg. Nem szándék a fájdalom okozás, de vannak pontok, amelyek kezelése nem kellemes. Ezt úgy szokták jellemezni, hogy ,,fáj, de olyan jól fáj”. Kezelésről kezelésre figyelemmel kísérhető, ahogy a pontok érzékenysége változik, és ezzel párhuzamosan a testi problémák is javulnak. Hatalmas öröm a páciens és a terapeuta számára is minden fájdalomcsökkenés, kisebb-nagyobb életminőség-javulás. A kezelések során azt is látni, ahogy egyre egészségtudatosabbá válnak, amint megértik, hogy övék a felelősség a saját egészségükkel kapcsolatban – hangsúlyozta.

Megelőző céllal is

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy különbséget kell tenni a talp, láb masszírozása és a reflexológiai kezelés között. Mindkét szakember a lábon dolgozik, de más céllal és más kompetenciával. A talpmasszőr a svédmasszázs fogásait alkalmazva lazítja a láb izmait, közérzetjavító, frissítő céllal. 1-2 napos, hetes képzéseken sajátitják el az alapvető ismereteket, a mai világ igényeihez igazítottan, akár online is. A reflexológus a talp kezelését más irányelvek alapján és más kezelési fogásokkal végzi, teszi ezt az orvosi terápia kiegészítéseként vagy megelőző céllal. Amennyiben az első vagy többszöri alkalom után úgy érezzük, hogy nem vagyunk összhangban, akkor nyugodtan mondjuk ezt meg, és keressünk más szakembert. Ez egy kölcsönös bizalmon alapuló munkakapcsolat kell hogy legyen, ennek során mi döntjük el, hogy kinek a segítségét kérjük, de legfőképpen, mert legnagyobb kincsünkről, az egészségünkről van szó. Reméljük, egyre elfogadottabb és elismertebb része lesz ez a szakmacsoport az egészségügynek. 1999 óta minden év szeptemberének utolsó teljes hete a nemzetközi reflexológiai hét, ilyenkor világszerte népszerűsítő rendezvényeken lehet megismerkedni ezzel a terápiával. – foglalta össze Csendi-Kiszela Enikő.

 

( Megjelent az Észak-Magyarország című napilapban 2022. április 5-én )